Det er tydeligt for mig, at de fleste mennesker går igennem livet, uden at overveje hvor meget penge egentligt spiller ind i deres beslutningsprocesser. Vi tror alle sammen at vi træffer de mest logiske beslutninger, eller lader hjerte og følelser styre os. Men penge spiller faktisk ind langt oftere, end vi har lyst til at anerkende.

Penge er nemlig en af de primære motiverende faktorer for os. Det giver god mening, da penge er en slags abstraktion af de nederste, og vigtigste, behov i behovspyramiden. Vi bruger penge til at købe mad, som er nødvendigt for at overleve. Vi betaler husleje med penge, så vi kan have tag over hovedet. Samtidig giver penge os adgang til ting vi finder sjove. Penge er nøglen til en helt masse ting, og derfor er vi villige til at gøre rigtigt meget for at opnå dem. Men hvor langt er vi villige til at gå, for at tjene penge? Vi har ikke lyst til at tænke, at vi vil gå særligt langt for penge, men måske vi allerede er gået for langt.

For at finde ud af det, så lav et lille tanke-eksperiment: hvordan ville dit liv se ud, hvis penge ikke var en faktor? Hvis du kunne få alt hvad du pegede på. Lad os sige du vandt en milliard kroner i lotto, eller alle mennesker pludseligt elskede dig og gav dig alt hvad du spurgte om. Du var ikke længere nødt til at tjene penge. Du kunne stadig arbejde, men det ville ikke længere være noget du var nødt til at gøre. Hvad ville ændre sig i dit liv? Ville du fortsætte med at arbejde på din nuværende arbejdsplads, eller ville du hellere lægge dit liv og dine kræfter i noget der betød mere for dig?

Overvej lige, hvor mange der arbejder i virksomheder, som ikke rigtigt bidrager positivt til menneskeheden, jorden eller samfundet. Hvis penge ikke var en faktor for nogen som helst, tror du så stadig der ville være folk der arbejdede i de virksomheder der forurener vores planet? Hvor mange ville aktivt vælge at stå bag salget af cigaretter, hvis de ikke havde brug for de penge de blev betalt for at gøre det? Verden ville være et meget andet sted.

Det kan lade sig gøre, at minimere hvor stor en faktor penge er i vores liv. I stedet for at spare op til din egen Mercedes, så overvej Mercedes Leasing. Se hvor mange udgifter du kan spare væk i din hverdag, og begynd at lægge penge til side. Når du ved, at du kan leve de næste 6 måneder uden problemer på din opsparing, så har du en helt ny form for frihed. Du behøver ikke længere gå på kompromis med dine værdier: hvis nogen vil have dig til at gøre noget, du synes er forkert, kan du bare sige nej. Det værste de kan gøre er at fyre dig, og det vil ikke længere være nær så skræmmende en tanke: for du har ikke brug for den næste lønning.